Мени
Здрава храна - 2
 
страна: 1, 2, 3, 4, 5
 
 

ОРГАНСКИ ТАМАРИ СОЈА СОС - е превриен сос направен од органска соја и морска сол.   Со месеци преврива,   а потоа природно ферментира во дрвени буриња.   Овај сос се употрбува при производство на храна.   Тамарито е многу квалитетен протеински зачин.   Може да се додава во супи,  варива,  житарици,  салати,  тофу,  зеленчук.  Се користинаместо сол.   Таматито  е богато со органски аминокиселини  е одличен извор на протеини.   Содржи микроорганизми кои се неопходни за ферментација и кои му помагаат на варењето.   Тамари е посебно погоден за луЃе кои се алергични на глутен,  бидејЌи за неговото производство не се користи пченица. 

     
 

ШОЈУ СОЈА СОС - се добива со долга и бавна ферментација.  Тамари соја сосот го имплементира сопствениот вкус во храната,  додека шОЈУ ги хармонизира и потенцира нејзиниот вкус и мирис.   Двата соја соса се разликуваат,  така Тамари се додава во храна во тек на готвањето,  додека шоју се додава на готова веЌе приготвена и сервирана храна.   шоју се додава кај пржена храна,  зачинување на зеленчук.   Тамари се додава на храна што се готви подолго време како супи и при варење и печење.   И двата соса се користат за маринирање храна,  за зачинување салати како и зачин за на маса.   Соја сосовите се упортебуваат како замена за сол во храната,  редуцирајЌи го внесот на натриум за 35 % што е многу важно.   По однос на вкусот шоју има поостар,  посилен вкус,  додека вкусот на Тамари е послаб,  помек,  затоа што се добива само од соини зрна.  

     
 

ВИНО ОД БОРОВИНКА - виното  едрагоцено против акутни и хронични заболувања на желудникот и цревата,  тие што се настинати и како последица на пореметување на лачењето на соковите за варење.   Виното од боровинка ги раствора,  апсорбира и ги одведува отровните материи од цревата.   Го спречува развивањето на бактериите и други микроорганизми.   Со лесно затегнување  ја стимулира работата на цревниот канал,  помага и кај лошиот апетит.   Може да се користи подолго време без штетни појави.  

     
 

ВИНО ОД КАПИНИ - посебно е добро за слабокрвни и физички слабите личности.  Во богатиот и сложен состав капината содржи шеЌер,  минерални материи и витамини.   Содржината на железо од 3 мг се смета за исклучително богат извор на овај важен минерал за спречување и лекување на слабокрвност.   При производството за да се сочуваат хранливите богатства на плодот и да се сочува приодноста,  за избистрување на овој производ е користен пчелен мед.   Виното содржи максимум 6 % алкохол.  

     
 

Шитаке -  Содржи многу протеини,  витамините: А ,  Б-2,  Б-6,  Б-12, Ц,  Д-2,  НИАЦИН и др.   минерали  К,  П,  Мг,  На,  Ца,  Фе,  Зн,  Цу,  но и сите есенцијални аминокиселини во многу големи количини.   Медицинскиот ефект рефлектиран во антиканцерогените и антивирусните ефекти најмногу се должат на полисахаридот “Лентинан”.  Лентинанот иницира создавање на “Интерферон” (супстанции со антивирусно дејство) како и активацијата на “Т”Киллер  и “Т”Хелпер клетките на штитната жлезда. 
АНТИКАНЦЕРОГЕНО  дејство: националниот центар за рак во Токио докажал дека со секојдневна употреба на шитаке,  тумурот покажува стапка на “кочење” од 80, 7%,  до потполно повлекување на тумурот во 6 од 10 случаи.  шитакето делува преку активирање на цела низа имунолошки реакции во организмот.   Делува не само на примарните тумури туку и го стопира развојот на метастазите.  Хемотерапијата и радиотерапијата во комбинација со шитаке го подобрува третманот. 
АНТИВИРУСНО: пред одредена вирусна инфекција користењето шитаке значИ моЌна превентивна заштита,  а кога веЌе настанала инфекција заздравувањето е многу побрзо и поефикасно.  Особено ја подобрува клиничката слика на луЃето болни од хепатитис Б како и на хепатитис Ц и Д.   Значајна е состојката(ЛЕМ),  која освен што придонесува во уништувањето на вирусите,  туку  ја обновува и коскената срцевина. 
АНТИЛИПИДНО: со дневна консумација на 6 - 10гр.   Дехидрирано шитаке за 10 дена заедно со Домашна Јаболкова Киселина го намалува нивото на (ЛДЛ) холестерол во крвта од 10-15% и вкупните липопротеини во серумот.   шитаке репродуцира и подобрување на крвната слика,  го намалува високиот крвен притисок,  делува на потенцијата,  го зголемува имунитетот,  ја зголемува еластичноста на крвните садови,  ја спречуваат агрегацијата на крвните клетки и го зголемува снабдувањето на мозокот и срцето со крв. 
Наједноставно за користење е како додаток во храна: јогурт,  супи, готвена храна, сосови итн.   Се става во готова храна 1 кафено лажиче шитаке се промешува и се остава да постои 5 мин.  
ПРИ ПРОИЗВОДСТВОТО НА ШИТАКЕ НЕ СЕ КОРИСТАТ ХЕМИСКИ ЗАшТИТНИ СТРЕДСТВА,  А СЕ ДЕХИДРИРА НА НИСКА ТЕМПЕРАТУРА (ги содржи ситекорисни состојки како и свежата). 

     
 

ПИРЕЈ-  Значајна карактеристика е тоа што не содржи глутен.   Пирејот има цврста лушпа  која го заштитува од загадувачи и од инсекти и обично им дозволува на одгледувачите да избегнат користење пестициди.   Пирејот е одличен извор на витамин Б2, многу добар извор на ниацин и добар извор на растителни влакна и на железо.   Специфичната комбинација на хранливи материи во пирејот го прави храна што им е од помош на луЃето што имаат мигрена,  артериосклероза или диабетес.   Како додаток,  пирејот е добар извор на протеини.   Витаминот Б2 помага да се намали фрекфенцијата на напади кај луЃето со мигрена,  веројатно подобрувајЌи ја енергијата на метаболизмот на нивниот мозок и мускулни Ќелии.   Загрижените од артериосклероза треба да го зголемат внесувањето на пиреј.   Ова древно жито е многу добар извор на ниацин,  за кое докажано дека ги намалува кардиоваскуларните ризични фактори.   Ниацинот,  исто така,  може да ги спречи слободните радикали да го оксидираат ЛДЛ - холестеролот,  кој  е потенцијално опасен за ѕидовите на крвните садови по оксидација.   Една од позитивностите на пирејот е тоа што содржи растителни влакна кои придонесуваат за регулација на шекерот во крвта и нивото на инсулинот.   шекерот во крвта не се крева толку многу при исхрана богата со интегрални жита како пиреј во споредба со исхрана со бел леб.   Пирејот е и добар извор на цинк,  минерал во траги што често им недостига на луЃето со диабетес.  
Подготовка: Како и сите жита,  пред да го зготвите пирејот,  прво измијте го под млаз вода,  потоа оставатего да кисне 8 часа или преку ноЌ.   Кога ке го варите,  измешајте 3 дела вода со 1 дел пиреј.   Откако Ќе зоврие,  намалетеја топлината и нека врие околу 1 час.   Може да се послужи зготвен пиреј како замена за ориз или за компири.  

страна: 1, 2, 3, 4, 5