Мени
Лекување со мед
 
 Чир на дванаесет палачно црево

  Лечењето трае 1-2 месеци.Се зема мед 1-2 часа пред јадење три пати дневно по 40 гр мед,растворен во чаша со топла вода или со минерална вода.Симптомите нестануваат после втората недела од третирачето.
  Прополисот се зема како раствор од 20% прополис 30-40 капки во чаша со вода или топло млеко, 1-2 часа пред јадење или 10% прополис помешан со кравски путер.

   Чир на Желудник

  Најдобри резултати се добиваат со лечење на мед и прополис.Третманот со мед трае 20-30 дена(ливадски мед,полски мед) по 120-130 гр дневно, растворени во топла напивка(млеко,вода). Ако заболувањето е пропратено со хипоацидитета(смалени желудачни киселини),медот да се конзумира 30мин  пред јадење,а доколку е пропратено со хиперацидитетом(појачано лачење на зелудачна киселина) се конзумира 2 часа пред јадење.Обично подобрувањето доаѓа постепено после првата недела од конзумирањето.
  При лечење со прополис се користи 20% воден раствор на прополис, 1 лажица супена три пати на ден пред јадење, или 20-40 капки од 20% алкохолен раствор три пати на ден пред јадење во чаша со млеко или вода.Третманот трае 20-30 дена
  


   Лечење со прополис

   Дејството на прополисот против здрачењето

Научните истражувања на Универзитетот во Киев показале дека влијанието на прополисот кај ренгено-радиолошките  заболувања е голема. Прополисот се препорацува како профилактикум кај здрачењето а и како лековито сретство за оштетувања предизвикани од здрачење. За внатрешна употреба најдобро е да се користи алкохолен раствор а за надворешна употреба се става тенок слој од прополис.

  Противканцерогено и противтуморно дејство  на прополисот

 Во 1976 год во Букурешт, на Мегународниот симпозиум за Апитерапија(Т. Пеунеску,Г. Велеску,В. Попеску) колектив на доктори излегоја со соопштение за цитостатичните способности на прополисот према канцерогените култури и експериментални тумори кај животните. Користеле прополис за внатрешна и надворешна употреба.Надворешната употреба е локална и се става дирекно на кожата во областа на створениот тумор,се става прополис со дебелина од 3 мм. Се обвиткува со најлонче  и се замотува со завој кој сто се менува на секои 3-4 дена.
За лечењето на малигни тумори се користи екстрат од прополис три пати во текот на денот.
Прополисот делува на микроорганизмите послабо од антибиотиците но не е токсичен како нив,бактериите не стануваат резистентни према него,а кај внатрешната употреба не ја оштетува нормалната цревна флора.Важна особина на прополисот е тоа што бактериите не можат да се адаптираат на него