Мени
Лекување со прополис

   Дејството на прополисот против здрачењето

Научните истражувања на Универзитетот во Киев показале дека влијанието на прополисот кај ренгено-радиолошките  заболувања е голема. Прополисот се препорацува како профилактикум кај здрачењето а и како лековито сретство за оштетувања предизвикани од здрачење. За внатрешна употреба најдобро е да се користи алкохолен раствор а за надворешна употреба се става тенок слој од прополис.

  Противканцерогено и противтуморно дејство  на прополисот

 Во 1976 год во Букурешт, на Мегународниот симпозиум за Апитерапија(Т. Пеунеску,Г. Велеску,В. Попеску) колектив на доктори излегоја со соопштение за цитостатичните способности на прополисот према канцерогените култури и експериментални тумори кај животните. Користеле прополис за внатрешна и надворешна употреба.Надворешната употреба е локална и се става дирекно на кожата во областа на створениот тумор,се става прополис со дебелина од 3 мм. Се обвиткува со најлонче  и се замотува со завој кој сто се менува на секои 3-4 дена.
За лечењето на малигни тумори се користи екстрат од прополис три пати во текот на денот.
Прополисот делува на микроорганизмите послабо од антибиотиците но не е токсичен како нив,бактериите не стануваат резистентни према него,а кај внатрешната употреба не ја оштетува нормалната цревна флора.Важна особина на прополисот е тоа што бактериите не можат да се адаптираат на него